UBESKRIVELIG DEJLIG LÆSNING

En bog, man kan både sidde og klukle af og have tårer i øjnene over, er en god bog.

Amos Towles roman, ”En gentleman i Moskva” er sådan en bog. Ja, én af den slags, der godt måtte vare 100 sider mere (mindst).

Grev Alexander Iljitj Rostov, befinder sig under revolutionen i 1917 i Paris. Efter krigen vender han imidlertid hjem til Rusland. Her bliver han i 1922 sat for en ”hastekomite”, fordi han nægter at aflægge grevetitlen. Resultatet af et sådant møde med systemet er normalt henrettelse eller deportation til Sibirien. Men Rostov har allerede under Zar-styret efter komiteens opfattelse vist ”revolutionære tanker”. Derfor får han livsvarig husarrest på det gamle, hæderkronede Hotel Metropol tæt ved Bolshoi og Den røde Plads i Moskva. Men der kommer også en klar melding om, at træder han ud ad hotellets dør, bliver han skudt.

Her følger vi så Alexander Rostovs liv inden for murerne. Han fortæller om tiden før revolutionen og den dannelse og kultur, der var her. Der fortælles anekdoter – og vi får en beskrivelse af russisk kultur og historie. Alexander bliver en institution i institutionen. Og imens skifter Rusland udenfor hoteller karakter, Europa skifter karakter og alt sammen påvirker hans liv. Der er også kærlighed og nærvær i romanen.

Lyder det kedeligt? Det er det ikke – tværtimod. Og Rostov lever livet. Som én af hans venner siger: ”Hvem skulle have troet, dengang du blev dømt til livsvarig husarrest i Hotel metropol for så mange år siden, at du var den heldigste mand i hele Rusland?”.

Romanen er ubeskrivelig dejlig. Man bliver klogere og mere eftertænksom af den. Men man har også rørende og glædestrålende stunder i samvær med den.

Læs den – og nyd den.

 

Peter D

 

Amor Towles: En gentleman i Moskva.

482 sider

Politikens forlag, 2017