Usa valg vedrører også os

Så er dagen kommet!

 Endelig er det valgdag i USA. En dag, man både kan frygte og en dag, man kan håbe, giver nye strømninger.

Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg håber Biden/Harris vinder. Jeg ved godt, det ikke giver den store revolution, ligegyldig hvad Trump siger. En ”venstreorienteret” amerikansk politiker vil ligge nogenlunde i midten af dansk politik. At et skattebetalt sundhedssystem eksempelvis skulle være særlig ” kommunistisk”, må vel undre os andre. Ikke mindst i disse tider, hvor vi kan være taknemmelige over, at et stort set velfungerende sundhedsvæsen står gratis ved vor side – og vi ikke som millioner i USA må undlade behandling, fordi de ikke har råd. Sådan kunne man bliv ved.

Jeg elsker imidlertid USA. Derfor er mit hovedproblem i dag ikke de enkelte praktiske politiske forslag. Det må amerikanerne naturligvis klare med sig selv. For mig står der noget meget større på spil.

Jeg troede på genvalg

For 4 år siden var jeg én af de få, der offentlig skrev, at Trump ville vinde. Indtil for et par måneder siden var jeg sikker på, han ville blive genvalgt. Hans vælgerbase er fuldstændig ligeglad med, hvilke synspunkter og hvilke konflikter, han rodede sig ind i. Og lyttede man til en række "almindelige" vælgere i landet, var det meget praktiske ting, de glædede sig over ved Trump: Hans opgør med Kina, så job ikke forsvandt derhen. Opgøret med klimakampen, så en række industrier – og dermed jobs – kunne fortsætte. Et stærkt forsvar, så USA stadig kunne føle sig sikkert. Lov og Orden i bredeste forstand. Løfter om nye skattelettelser osv. osv. Heroverfor stod demokraterne, der brugte mange kræfter på mere overordnede ting: Rigsretssag, Højesterets udnævnelse sov. Alt sammen ting, mennesker nok havde en holdning til, men som alligevel var fjernt.

Pludselig blev problemer konkrete

Det har de sidste måneder ændret på. Opgøret med den mere eller mindre skjulte ulighed og racisme spiller ind. Men ikke mindst Covid-19 angrebet og håndteringen af den brændte igennem. Den afslørede nemlig meget stærkt for det enkelte menneske, hvad der er på spil. Millioner af mennesker kom i økonomisk uføre og kunne pludselig føle uligheden i samfundet på egen krop. De kunne jo også i praksis se, hvor uforsigtigt Trump omgås sandheden. Mens Trump sagde Covod-19 snart var ovre og ”bare en sygdom i stil med almindelig influenza”, blev millioner syge og flere hundrede tusinde døde. Mange mennesker kender én af disse og bliver på denne måde i praksis konfronteret med løgnene. Det er én af hovedgrundene til, at vindene åbenbart blæser i en anden retning, selvom man ikke kan være sikker.

For os er noget andet ved valget vigtigst

Men. Alt det her er amerikansk. Som dansker er der andet, der er meget vigtigere. For mig er Trump og hans arbejdsmetode farlig for demokratiet og folkestyret. At man kan opstille en kulisser verden og få millioner af mennesker – ved hjælp af fake news, sociale medier og rabiate aviser – til at tro på den, er dybt foruroligende. Et demokrati bygger på, at oplyste vælgerne tager stilling til virkeligheden og dens udfordringer – ikke at de stemmer ud fra en fiktiv verden.

At Trump delvis har støttet konspirationsteorier, der er helt ude i skoven – er en medvirkende årsag til misæren.

Hadefulde angreb på politiske modstandere hører jo heller ikke hjemme i politik. Når jeg ser Trump valgmøder, hvor mange hundrede deltagere i kor råber på fængsling af politiske modstandere og smædeord mod dem, føler jeg mig hensat til de store partimøder i Nürnberg i 30erne. Måden at gejle fanatisme og had op på er den samme – selvom der dog stadig er forskel i politiske mål.

Men værst af alt er jo, at valgdagen i dag kan blive præget af (åndelig)terror mod vælgere, man mener stemmer anderledes end én selv. De sidste dages overfald på politiske modstandere hører ikke hjemme i et demokrati. At Trump ikke vil tage afstand fra det, men tværtimod gejler det op – er chokerende. Det er ikke blot bus-episoden i Texas – der har været adskillige andre eksempler. I et demokrati skal man ikke vinde ved at skræmme modstandere væk. At Trump har ført kampagne mod valgsystemet – og hans folk har forsøgt via domstole eller politiske forsamlinger at gøre det vanskeligt for vælgere at stemme, hører heller ikke hjemme i et normalt demokrati. At se forretninger og institutioner barrikadere sig fordi de frygter nærmest borgerkrigsagtige tilstande er katastrofalt. Og en masse rabiate kræfter, der bærer automatvåben, er normalt også et ukendt fænomen i et demokrati.

I virkeligheden hører alt dette hjemme i lande, hvis styreform er langt fra demokratisk. Hvis nogle for få år siden havde skildret denne situation, ville man have troet, at man havde fået fat i en nyere udgave af Orwells ”1984”. Men det er virkeligheden i dag. Det er resultatet af et demokrati, hvis ledere i en periode har styret ved at skabe splittelse og konfrontation i samfundet i stedet for fællesskab og sammenhold.

Det handler om demokrati

I virkeligheden er valgdagens tema i USA demokratiets og folkestyrets fremtid i landet. Får splittelsespolitikken lov at fortsætte, vil det flå landet fra hinanden. Hvis der kommer mere forsonlige toner, kan man måske hele de værste sår.

Og vedkommer alt dette her så os? Svaret er ”ja”. Naturligvis er der praktiske politiske beslutninger, der betyder noget: Forholdet til EU, NATO, handelskrige osv. Men vigtigst af alt: Om den vestlige verdens førende nation stadig kan være en samlende kraft, et lys i mørket for de, der ønsker frihed og demokrati – eller det vil blive symbolet på et demokrati, der går i opløsning. Vi ved, at tendenser fra USA slår igennem i løbet af nogle år hos os. Vi har allerede nu politiske kræfter i vort land, der fører politik på had og splittelse. Hvis det lykkes at vinde en valgkamp med sådanne midler i USA, vil det inspirere til endnu mere af det i Danmark.

Jo, dagen i dag bliver spændende. Selvom resultatet nok lader vente på sig – og ventetiden kan blive fyldt med uhyggelige scener – så vil det være en afgørende dag for det amerikanske samfund – men også for vort eget. Man kan jo også frygte, hvad en Trump og hans folk kan finde på fra i dag og til indsættelsen i januar, hvis han taber.  Han er jo stadig præsident, selvom han skulle tabe i dag. Man tør jo næppe tænke tanken til ende.

Men lad os håbe på, at fornuften og sammenholdet trods alt viser sin styrke. God valgdag til vore gode venner i USA.

pd