Willumsen Samlingen, Herregården Odden
(dette er ikke Herregården Oddens officielle hjemmeside, men Peter D's. Den officielle er www.jfwillumsenodden.dk)

Herregården Odden i Mygdal nord for Hjørring danner ramme om en spændende Willumsen samling.

 

Maleren J.F.Willumsen blev født i 1863 og døde i 1958. Selvom han var en markant dansk maler, levede han i mange år i udlandet, navnlig i Frankrig. Hans kunstneriske virke spændte vidt. Både fagligt (maleri, arkitektur, keramik, grafik, billedhugger og fotograf) og stilmæssigt. I begyndelsen havde han Paris tegninger i stil med Toulouse-Lautrec, men senere blev han pioner indenfor det moderne gennembrud.

 

Willumsen gav på sine ældre dage udtryk for en undren over, at han som kunstner delte vandene. Han havde ikke som formål at provokere. Men ligesom Brandes vendte op og ned på litteraturen, da han satte sig i spidsen for det moderne gennembrud – var Willumsen pioner for gennembruddet på kunstens område. Og det skabte naturligvis furore.

 

Vi taler altså her om en markant – international anerkendt – kunstner, der har præget sin samtid ganske meget.

 

Willumsen Samlingen på Odden er en skitsesamling. Dvs der er et mindre antal færdige malerier – de øvrige findes bl.a. i København, Frederikssund, Göteborg og Oslo. Men skitsesamlingen ejer omkring 1400 skitser, tegninger, forarbejder og formalerier, hvoraf de ca 1000 er udstillet. Hvor man på ”normale” kunstmuseer kan se de færdige malerier, kan man på Odden følge malerens arbejdsmetode, hvor pertentlig han forbereder sig – og hvordan han af og til skifter fokus i skabelsesprocessen. Derved kommer vi tæt på Willumsens tankeverden og kan af og til undre os over, hvor lang og detaljeret tankeproces, der var i hans hoved.

 

Samlingen befinder sig på Danmarks Nordligste herregård. De to hovedfløje er fredede og bygget omkring 1450. Det er en helt ideel ramme for samlingen, men man kan også blot nyde Herregårdens historie – og i borggården kan man i en stille stund nyde det gode vejr sammen med en kop kaffe eller the.

 

Willumsen Samlingen på Odden blev oprindelig skabt af redaktør, Victor Petersen, Ribe. Med ildhu fandt han skitser og tegninger rundt omkring, bl.a. hos Willumsens familie. I 1983 flyttede han og hustruen Kirsten, samlingen til Odden. Senere blev ejerskabet overdraget til en fond, der ejer den i dag.

 

Samlingen får støtte fra Hjørring Kommune og er én af de kunstneriske perler i Vendsyssel.

 

Den overordnede prioritering ligger hos en bestyrelse, der er sammensat med repræsentanter for familien, Hjørring Kommune samt kunstnerisk, fondsmæssig og teknisk ekspertise. Formand for bestyrelsen er Morten Victor Petersen. Peter Duetoft blev 1.1.22 ansat som leder af Samlingen.

 

Samlingen bygger i dagligdagen på en gruppe aktive frivillige. De er rygraden i arbejdet. Vi forsøger at skabe et hyggeligt og seriøst miljø, hvor det er rart at være. Da vi altid kan bruge flere frivillige, kan interesserede skrive til Peter Duetoft på pd@jfwillumsenodden.dk

 

Willumsen Samlingen har også en støtteforening ”Fæstebondeforeningen”. Også den kan man melde sig ind i, ved henvendelse på følgende mailadresse info@faestebonde.dk  Foreningen samler via forskellige aktiviteter penge ind, der bruges til nyanskaffelse. Der findes nemlig stadig mange skitser og tegninger i omløb.

 

Ved et besøg på Odden får man ”tre i én”: Historien om en Herregård, historien om en ildsjæl og historien om en maler. Så det er nu nok et besøg værd.

 

Samlingen er åben fra april til oktober hver dag fra 10-17.