Demokrater i alle lande, forener Eder!

De kan ikke lide os!


Vi ødelægger deres verdensbillede. Demokratiet i Ukraine er truet af en autoritær ledelse I Rusland. Demokratiet i Israel er truet af den autoritære bevægelse Hamas. Rusland vil overtage store dele af Ukraine. Hamas vil slette Israel af landkortet.

 

Ord, der er vigtige for os: Frihed, menneskerettigheder, retsstat og medmenneskelig respekt truer de autoritæres styreform. Tænk hvis ”folket” gør oprør og vil være fri.


Derfor kan "de autoritære" ikke lide os. Vi er en sten i skoen - viser en alternativ vej for mennesker, der ønsker frihed.


I de senere år har demokratiets modstandere fundet sammen: Kina, Rusland, Nordkorea, Iran og de fisker efter støtte andre steder fra. Autoritære systemer i Afrika og Sydamerika angler efter accept fra deres forbilleder. De bekæmper ikke kun demokratiet. De ønsker også at gøre op med de vestlige levemåder, de vestlige værdier osv. Det groteske er, at mens disse landes ledere bekæmper Vesten, flygter de menige borgere, for at skaffe sig en ordentlig fremtid hos os.


Udfordringer i "egen lejr"


Vi har jo også problemer i ”egen lejr”. Donald Trump nedbryder det amerikanske demokrati og den amerikanske retsstat. Et eksempel kom for få uger siden, da Trump blev dømt skyldig i svindel ved en domstol. I dagene efter kom en tsunami af beskyldninger: Dommeren, nævningene, anklagerne og vidnerne var alle korrupte. Tilhængere af ham skruede op for retorikken: Når Trump bliver Præsident bliver tusindvis af embedsmænd fyret. Og hans modstandere kommer i koncentrationslejr, så de må hellere allerede nu flygte til Canada. Påvirker den retorik vælgerne? Øjensynlig ikke – op mod halvdelen vil alligevel stemme på ham. USA har i disse år et demokrati, hvis værdier er i frit fald.


Danmark


Helt så galt står det endnu ikke til i Danmark. Men der er klare advarselstegn, For et års tid siden forlod et folketingsmedlem sit parti, fordi hun ikke ”ville sidde og tale pænt på en ministers kontor”. Hun ville hellere stå med klare synspunkter på Folketingets talerstol. Hun har ikke forstået politikerrollen eller demokratiets natur. Demokrati er samtale og kompromis. Hun skulle hellere være ansat i en lobbyist organisation.


I den igangværende valgkamp har DF forsvaret brugen af kunstig intelligens ved produktion af TV-indslag. Man lader personer sige andet end det, de mener. Dermed ødelægger man billedmediernes troværdighed. Det vi skal stemme ud fra, er ikke nødvendigvis sandt – men bare rolig kære læser – ”det var bare for sjov”, som partiet sagde.


Det er et svaghedstegn, at få uger før valget var 50% af vælgerne i tvivl om, hvor de vil stemme. Man kan frygte en lav stemmeprocent – for det vil give ydersynspunkterne vind i sejlene.


"Jeg har ret til at få ret"


Hærværk, blokade og vold er pludselig også legitimt, fordi man er frustreret over, at politikerne ikke gør det, "jeg vil have". Men man glemmer, at naboen måske vil det modsatte, derfor er der brug for kompromis. Hvis man imidlertid er opdraget efter devisen: ”Jeg har ret til at få ret”  ender man i en antidemokratisk tankegang. Blokade af veje, ødelæggelse af kulturelle begivenheder og hærværk er nogle af følgerne. Tonen i debatten om Gaza er så voldsom og truende, at 70% i meningsmålinger ikke går ind i debatten, fordi de ikke vil hænges ud og svines til. Det er aldeles udansk og farlig for den frie debat.

 

Midt i denne brogede og voldsomme verden skal vi så stemme til EP-valget. Jeg kan godt forstå, man kan være i tvivl. MEN:  man skal ikke stemme på højrefløjen, for de vil genoplive den gammeldags nationalstat, der gennem historien har kostet millioner af mennesker livet. Man skal ikke stemme på et af de partier, der vil ødelægge det fællesskab og det sammenhold, der har gavnet Europa. Tilbage er en gruppe partier, der tror på fællesskabet. Tror på, at sammenhold er bedre end modsætninger. Og partier – der godt nok kan være uenige i praktiske spørgsmål – men som alligevel ser fællesskabet som garant for stabilitet, sikkerhed og fortsat demokrati. Man kunne jo som slogan bruge: ”Demokrater i alle lande, forener Eder”:

Peter DOvenstående er en justeret udgave af min klumme i Nordjyske Medier, juni 2024