DEN EVENTYRLIGE VERDEN

Sveden haglede ned ad deres ansigter. Nogle af mine bedste venner ofrede for få år siden et par weekends for at flytte mine ting fra lejlighed til lejlighed i Sindal. Jeg var meget taknemmelig – ikke mindst, da jeg kendte opgavens omfang.

250 flyttekasser fyldte med bøger. På et tidspunkt sukkede den ene: ”Kunne du dog ikke have lånt dem på biblioteket?”.

Der er ikke en væg eller et hjørne i min lejlighed, der ikke er bøger. Det har nu i mange år været min store interesse. Min ældste bog er fra 1743, med træomslag og tykt blødt papir. Et andet sted ligger 4 trykte udgaver ( 1801, 1802, 1828 og ukendt) af Oehlenschlägers danske oversættelse af Schillers ”Ode an die Freude”, værket der udgør korsatsen i Beethovens 9. symfoni og som i dag er EU's ”nationalsang”. Men der står også Umberto Eccos fantastiske roman om ondskabens veje: ”Kirkegården i Prag”. Eller Carlos Ruiz Zafon’s ”Vindens skygge”, der giver underholdning, men også visdom og eftertanke omkring det moderne samfund og dets overfladiskhed. Man kan blive helt opslugt af ”De glemte bøgers kirkegård”. Peter H Fogtdals spirituelle og dramatiske verden eller Helle Helles klogskab i hverdagstoner. Og hvad med Lotte og Søren Hammers fantastiske kriminalromaner eller netop udgivne historiske romaner. For slet ikke at tale om Agatha Christie og hendes ligesindede. Klassisk, moderne, udfordrende og tryghedsskabende. Jo, på hylderne står tusindvis af venner. Mange af dem nogen, man kommer tilbage til igen og igen.

GÅ IKKE GLIP AF

I disse dage har biblioteksloven 100-års jubilæum. Det giver naturligvis anledning til diskussioner om bogens fremtid. Flere mener, at bibliotekerne skal koncentrere sig om at være forsamlingssted og borgerne bare kan købe bøgerne på Nettet. Som en MF’er sagde: ”Hvis jeg ser på mine egne børn og deres kammerater, læser de jo aldrig bøger!”. Hvor er det dog synd for dem. Hvor går de dog glip af meget.

Bøger er et eventyr. Det er åbningen til en forunderlig verden. Man lærer om mennesker og forhold, man aldrig selv har oplevet. Man bliver klogere på sine medmennesker og får styrke omkring sine værdier.

Naturligvis kan man gå på Nettet og finde ting – og derefter læse dem elektronisk. Men det er ikke den totaloplevelse, et bogkøb og den fysiske bog er. Den mest eventyrlige forretning i Hjørring er Danmarks ældste boghandel: ”Betty Mogensen”. Når man træder ind i dette univers, ser det meget velordnet ud. Dygtig og hjælpsom betjening, altid god for et godt råd. Men derefter møder man ”kaos”, for det flyver rundt med inspiration, udfordringer, glæder, synsvinkler, gode historier og store beskrivelser fra hver en bog. At ”ose” rundt i forretningen er en oplevelse i sig selv – og bare man dog havde råd til at købe det hele og tid til at læse det.

TOTALOPLEVELSE

Hos ”Betty Mogensen” finder man oplevelser. I Paris gør man det samme i den legendariske forretning, ”Shakespeare and Co”, et sted mennesker valfarter til fra hele verden – og som husede nogle af det sidste århundredes største forfattere.

Jeg er altså – selvom det lyder gammeldags – tilhænger af den fysiske bog. Jo, man kan slæbe rundt på 50 bøger i sin computer – men alligevel. Jeg vil hellere have én under armen. Hvorfor så det?

En af den moderne verdens største udfordringer er rodløsheden, overfladiskheden og manglen på ro. Livet er blevet forjaget og febrilsk – vi styres af vor kalender, input fra computer og telefon og har dårligt tid til at være menneske.

Når man sidder med sin IPad eller telefon fristes man hele tiden til lige at se, hvad der sker i Verden, om der er kommet mails eller beskeder. Man er stadig i det daglige og når derfor ikke ind i eventyrets verden.

RO OG KONCENTRATION

Når man sætter sig med en fysisk bog, falder man til ro. Man begiver sig ind i den forunderlige verden. Man sætter sig i personernes sted – eller man overvejer de dilemmaer, de kommer gennem. Man glæder sig med dem og man græder med dem. Vort samfund mangler ro. Når man sidder i et venteværelse, på en restaurant eller når man går ind i en forretning, kører der et TV i baggrunden med lyden slået til – eller der spilles dåsemusik i højtalerne. Vort samfund er ved at udvikle en allergi mod stilhed og ro. Men mennesker har brug for begge dele, hvis det skal finde et ståsted og en overvejelse, der gør dagligdagen lettere. ”Mennesket lever ikke af støj alene”, for lige at omskrive et gammelt citat.

Bogen er en mulighed for at standse op og vinde styrke.  At det så fysisk er en nydelse af holde en bog i hånden, at føle dens indbinding, at kunne sætte mærker og skrive notater i den – som man kan vende tilbage til – er jo en ekstra vigtig gevinst. Og endelig spændingen. Man slår op, starter med at læse – vil personerne blive mine venner, vil jeg nyde handling og omgivelser – og vil det være sådan, at man er trist over, der ikke er 20 bind mere, for historien blev alt for hurtig færdig. Det er nogle af alle de ting, vi snyder vore unge for, hvis vi ikke viser dem, at bogens verden er livets verden.

”Du er så belæst”, lyder det en gang imellem til mig – og det er ikke altid positivt ment. Men det at læse en bog betyder ikke, at man lukker sig ude fra verden – og bliver en verdensfjern særling. Man får andre dimensioner, man kan bruge og være med til at præge egen og andres hverdag med. Man får viden og fordybelse i en tid, hvor vi ellers løbes ned af skiftende overskrifter. Bogen er én af vaccinerne mod fakenews.

Heldigvis er der et stort antal mennesker, der mødes i læsekredse – hygger sig, læser samme bog og diskuterer den eller læser op for hinanden. Dermed bliver læsningen også et stærkt socialt redskab. Ja, nogle siger, man både mentalt og fysisk bliver sundere af at læse – man lever længere.

Jeg vil dog slutte med følgende advarsel mod bøger, jeg læste en dag:

”ADVARSEL! Bøger indeholder bl.a. tanker, ideer, holdninger, kreativitet og æstetik, der kan have langsigtede påvirkning på mennesker. Læsning er stærkt vanedannende og kan medføre ændringer i f.eks. tankegang, livsanskuelse, intelligens og personlighed”

God læselyst!

Peter Duetoft