FANTASTISK, FANTASTISK, FANTASTISK!

Måske lyder ovenstående overskrift overdrevet og forskruet – men jeg mener det.

Den tyske tv-serie ”Babylon Berlin” er bare toppen. Serien er én af de dyreste, der nogensinde er produceret og det kan ses. Rammerne og skuespillet er beundringsværdige og storslåede.DR har netop startet 4 sæson – 12 fantastiske oplevelser ligger forude.

Hvad er det, der gør ”Babylob Berlin” så fantastisk? Jo, den indeholder krimihistorier. Man bliver klogere på mellemkrigstidens tyske historie. Endelig skildrer den, hvordan social nedtur, manglende medmenneskelige værdier, historisk ligegyldighed og fanatiske gruppers spekulation i ulykkerne fører til Weimar-republikkens fald. Korruption og magtmisbrug både blandt embedsmænd og politikere er med til at bane vejen for ødelæggelsen. Og ligegyldigheden overfor forfølgelse, fordomme og fake-news fuldender billedet.

LØSSLUPPENHED OG VOLD

Serien kan nydes for sin fantastiske opsætning, de fascinerende danse og sangindslag eller for det gode skuespil – ikke mindst af den kvindelige hovedperson. MEN den fulde oplevelse får man først, når man mærker atmosfæren, det melankolske, nedgangstidens tragiske tanker side og side med en næsten pervers løssluppenhed og ligegyldighed. Sandheden er vel, at der næppe nogensinde har været et så grænseløst og frivolt samfund som Berlin i 20erne og begyndelsen af 30erne. Samtidig viser serien bagtæppet: Den snigende nazistiske styrke, der siver ind i mennesker alle steder. Det er så godt ramt. – Volden, gadekampene og infiltrationen ind i det etablerede system bliver normal - sproget i et demokrati, der fortvivlet kæmper for overlevelse. Det sætter ting, der sker i nutidens verden i relief. Kan vi ikke genkende nogle af tendenserne?

Nå, historien er ikke kun ulykker – der er altså også tid til romantik og kærlighed – heldigvis!

GLEM IKKE FORFATTEREN

Nu skal vi jo ikke glemme ophavsmanden. Serien bygger på forfatteren Volker Kutscher’ romanserie om politimanden Gereon Rath og den unge politiaspirant frk Ritter. Tv-serien er meget tro mod romanerne, men man kan sagtens nyde begge dele. Romanerne fremkalder ved læsningen samme deprimerede undergangsstemning som tv-serien. Dvs begge dele afslører, hvad der førte til én af de største katastrofer ikke blot for Tyskland, men også for menneskeheden.

Jeg vil anbefale, at man både læser bøgerne og ser TV serien. Og når den så om nogen tid er slut – så er ventetiden indtil fortsættelsen næsten ulidelig.

God fornøjelse!

pd