FUGLE ER IKKE VIRKELIGE

Fra sidst i 50erne til op i 70erne, myrdede CIA milliarder af fugle i USA. De blev erstattet af højteknologiske droner, der gennem kameraer og mikrofoner kunne overvåge den amerikanske befolkning. De amerikanske præsidenter kendte ikke til projektet, før JFK fik nys om det. Han ville aflive planerne, men blev så myrdet i Dallas.

CIA arbejdede videre med ideerne og fuglene blev myrdet. Dronerne ligner fugle til forveksling. Når vi ser dem sidde på elledninger, er det fordi de skal oplades. Har vi en fugl i et bur hjemme, er det et overvågningssystem af vores privatliv.

Mur mod fugle - ikke mod indvandrere

Donald Trumps ide om en mur mod Mexico handler slet ikke om indvandrere – men er bevæbnet på en måde, så de kan skyde ”rigtige” fugle ned, der forsøger sig i USA's luftrum.

Da Trump blev indsat som præsident i 2017, var der store demonstrationer. Under én af dem fandt en ung mand på at rive en plakat ned, bukke den sammen og skrive ”Birds aren´t real” på den. Tilfældigvis blev han filmet, billederne lagt på Nettet – og så rullede lavinen. Millioner af mennesker bakkede kampagnen op, sendte penge, holdt demonstrationer, opstillede reklamer ved veje osv osv. De kom i TV og aviser. Der blev lavet T-shirts og meget andet.

Inderkredsen i den nye bevægelse vidste jo godt, at det var ”fake-news”. Selvfølgelig eksisterer fugle. Men hovedmanden var træt af konspirations teorier. Han var opvokset i et meget konservativt religiøst miljø, hvor Darwins lære var en konspiration og Obama antikrist. Da han kom hjemmefra, mødte han andre unge, der var lige så trætte af konspirationsteorier og det had mellem mennesker, de medførte. De så jo, at Nettet er et eldorado for den slags. De besluttede derfor af skabe en modbevægelse – ikke én, hvor de fortalte at mennesker er dumme, men én der er så absurd, at mennesker kommer til at grine og tænke sig om.

Bevægelsen arbejdede nogle år – og i 2023 gik man offentlig ud og fortalte sandheden om, hvor let det er af skabe en absurd historie – og få mennesker til at tro på den. Som én af aktivisterne sagde: ”Tror man, at fugle ikke eksisterer, er det nu nok et af de mindste problemer, man har! Tror man på det, kan man sikkert tro på mange andre skøre ideer”. Men selv efter at ”faken” er afsløret kommer der stadig penge og støtte til organisationen. Jo, fake-news er vanskelig at fjerne.

Er virkeligheden virkelighed?

I sidste uge producerede en mand i USA er video, hvor Kamala Harris siger de mest uforgribelige ting. Problemet er bare,  at videoen er lavet med kunstig intelligens og altså opdigtet. Men man skal være koncentreret for at opdage det. Rigmanden Elon Musk delte videoen uden at gøre opmærksom på, den ikke var ægte. Selvfølgelig ændrer det virkeligheden hos nogle mennesker. Torsdag i denne uge var Trump på et valgmøde og her anfægtede han Harris´ etniske baggrund og hendes uddannelse. (Han hævdede, Harris dumpede til sin juridiske eksamen, selvom hun i virkeligheden har eksamen fra Howard-universitetet.).

Tendensen med at komme med falske film, billeder og påstande er ikke forbeholdt USA. Herhjemme valgte to partier i Folketinget i forbindelse med EP valget at lave falske film med Statsminister, Mette Frederiksen. Her overskred man i mine øjne en grænse i vores land. Vi nærmede os ”amerikanske tilstande”. Og det er et demokratisk problem.

Vi skal kunne stole på virkeligheden 

Kan vi ikke stole på, at det vi ser og hører, er faktuelt rigtigt og at vi skal tage stilling ud fra ”virkeligheden”, så er folkestyret på glatis. Vi har i mange år hørt og set manipulerede tal. Mennesker påstår, der er stigende kriminalitet, selvom den falder. Det påstås, der kommer flere gange så mange asylansøgere til Danmark, end der faktisk gør. Og det er frustrerende i debatter af møde den mekanisme, for enten får man at vide man lyver eller at man har manipuleret, når man kommer med de faktuelle tal. For virkeligheden kan da ikke være så forskellig fra den, de pågældende tror. Men fakta er ofte fakta. Man kan jo vælge, som det jyske folketingsmedlem Søren Kjær at sige: ”Hvis det er Fakta, saa benægter a Fakta!”. Virkningen af den holdning er selvfølgelig negativ, men det betød ikke så meget, for budskabet kom ikke vidt omkring. Men nu om dage, hvor millioner af mennesker ser budskaberne og de bliver ”husket og hængende” på Nettet, så er det dødbringende for demokratiet og den reelle debat.

Når man kan få mange mennesker til at tro på, at fugle er robotter, så er der vel ingen grænser for, hvordan man kan manipulere – så kære medier, læsere, seere og lyttere: Vær kritiske og årvågne.

Og husk så lige: Når solsorten sidder i toppen af naboens træ og fløjter, så overvåger den dig måske!

pd


Ovenstående er min klumme i Nordjyske Medier 2.august 2024