"GAMMELJOMFRUER" VAR IKKE SVAGE OG SELVUDSLETTENDE!

”Det forekommer mig, at jeg burde være meget fornærmet!”

Er det ikke en pragtfuld sætning?

Næste del af sommerens skrive/læse projekt er Henry James. Den amerikansk/engelske forfatter, der brugte undertrykt humor, smukt sprog og kritik af både kvindernes stilling og samfundets opbygning i sine skrifter.

Henry James var ikke revolutionær – snarere konservativ. Men han stod for ordentlighed og rimelighed og spiddede gerne urimelighed og dobbeltmoral. Ovenstående sætning er fra romanen, ”Washington Square” én af de mest elskede romaner i amerikansk litteratur.

Det var den, der stod for tur. ”Gammel jomfruer”, der lever et langt liv som guvernanter var udbredt 1800- og begyndelsen af 1900-tallet. Men hvordan kom det dertil og hvad skabte fænomenet? Det giver ”Washington Square” et bud på – og i romanen understreges det, at det ikke nødvendigvis var selvudslettende og svage kvinder, der endte der - snarere tværtimod.

For nogen tid siden læste jeg en anden Henry James roman, nemlig ”Europæerne”. Jeg har på min hjemmeside duetoft.dk under afsnittet ”Peters pen” en kommentar til den. Den roman giver en god forståelse for forskelle på USA og Europa – og hvorfor ting sker. Når man har læst den forstår man bedre baggrunden for, at USA i dag har en Trump og en indflydelsesrig fundamentalistisk kristendom.

Jeg er forlibt i 1800-tals litteratur. Jeg kan godt lide det tætte miljø, den langsomme udvikling i romanerne og det smukke sprog. Det ligger så langt fra en del af den moderne litteraturs flagrende overfladiskhed. Romanerne er ikke et kapløb om at der skal ske så meget som muligt på kortest mulig tid. I stedet får læseren oplevelsen af, hvorfor ting sker. Det kan man altså også blive klogere af.

Jeg har denne sommer valgt at læse bøgerne på dansk og da oversættelserne er gode, er det stadig en fornøjelse. Men selvfølgelig bør man en gang imellem læse på originalsproget for at sikre sig, at sprogtonen er i orden.

Min fortsatte Henry James plan er romanerne ”Skruen strammes” og ”De ensomme i Venedig” samt ”Løgneren og andre noveller”. Skulle man være i tvivl om, hvorvidt Henry James univers er noget for én, så kan man jo prøve at finde filmatiseringen af ”The Portrait of a Lady”. Den er faktisk udmærket og kan man ikke nyde andet, så er Nicole Kidman, der spiller hovedrollen, jo altid en fornøjelse.

pd