GIV DIG TID!

Da jeg var barn, kunne man over hele Danmark se vejtræer, hvorpå der sad et lille rødt hjerte. På det var teksten: ”Giv dig tid!”. Det var kunstneren, Christian Krogh, der som led i hans private kampagne for trafiksikkerhed, satte 20.000 hjerter op i hele Europa. Det skete efter han overværede en trafikulykke i begyndelsen af 60´erne.

Desværre findes hjerterne ikke i dag. For der kunne ellers være brug for dem. Ikke kun i trafikken, men i mange af livets forhold. Vi farer afsted og presser os til det yderste i mange sammenhænge. Mobiltelefoner og Ipad har ikke gjort jaget mindre. Bare vi har en enkelt fristund, finder vi ”dimsen” frem og begynder at surfe på Nettet, svare på mails, beskeder eller klare nogle telefonsamtaler.

Tid er noget underligt noget. Af og til føles tiden uendelig lang – eksempelvis for børn, der i ugevis ser frem til juleaften. Andre gange farer tiden afsted. Når nytåret er overstået og juletræet er båret ud, så er der lang tid til næste jul. Men lige pludselig er vi i gang igen, gaver skal købes, træ pyntes og et år er fløjet forbi. Jo, tænker vi tilbage, oplevede vi mange ting, alligevel føltes tiden uendelig hurtig.

Det er ikke noget nyt, men måske nok forstærket af de nye hjælpemidler. Vi fristes til ikke at give os tid til ”Giv dig tid” kampagnens budskab.

TESS OG PIGERNE FRA ENGLANDSBÅDEN

Ved juletid så jeg Polanskis smukke og triste film ”Tess”. Mesterlig instrueret og med smukke og dygtige Nastassja Kinski i hovedrollen. Da filmen kom i 1979, varede den over tre timer. Det var ikke populært hos hverken kritikere eller publikum. Den blev derfor skåret ned til 2 ½ time og det var mere spiseligt. Heldigvis kan man i dag se den i dens fulde længde og have den dvælende stemning, der gør filmen smuk. Men kravet udefra var altså hastighed.

For nylig bragte DR, krimiserien ”Pigerne fra Englandsbåden”. Den bygger på Lone Theils roman af samme navn. I mine øjne er det en fantastisk serie, spændende, dygtigt spillet og med et markant miljø. Men serien vover dristigt at lade personerne tænke over tingene. Derfor er der ikke fart og ballade hele tiden. Det fik straks nogle af filmkritikerne på banen. De mente serien var kedelig og for langsom. Der skulle åbenbart være drama og aktion hele tiden. Men kære venner, sådan er livet jo ikke. Det er jo normalt en blanding af fart og mere stilhed. Hvis vi skulle være i højt gear hele tiden, ville de fleste af os vel brænde ud.

FREDERIK X

Forleden opgjorde en tv-kanal forskellene mellem Dronning Margrethe og den kommende Kong Frederik X. En af de åbenlyse forskelle de så var, at Dronningen læste bøger og interesserede sig for historie. Frederik var mere til sport og aktion. Derfor hævdede man, at han ville passe bedre til nutidens tidsånd.

Dronning Margrethe har været et moralsk og etisk samlingspunkt i Det danske Kongerige. Hun har mindet os om, hvad der er ret og hvad der er uret. Hun har taget emner og synspunkter op, der måtte få os til at stoppe op og overveje, hvordan vi selv handler. Jeg håber, Kong Frederik X vil få samme rolle. Men det kræver altså, at det hele ikke går op i sport, biler og rock. Der skal noget andet til. Jeg er overbevist om, at vores kommende kongepar forstår det. Der skal dybde med. Vi skal ikke have et kongepar, der forsøger at ligne alle andre – de skal kunne hæve sig op og være et forbillede i en forvirret tid.

BLIV ET "RIGTIGT" MENNESKE!

”Giv dig tid”. Det burde ligge som et mål for det kommende år. Brug tid til at overveje, om du altid gør og mener det rigtige. Giv dig tid til at lytte til andre mennesker og lærer af deres erfaringer. Giv dig tid til at stå ved dem, der har det vanskeligt, har modgang, har mistet én de har kær eller har alvorlig sygdom. Det vil alt sammen gøre en forskel for dig og for andre mennesker. Ja, det kunne ende med, at du blev ”Menneske” i ordets bedste forstand.

Overvej det – og giv dig tid.’

 

Ovenstående er min månedlige klumme i Nordjyske Medier januar 24