Kan en krimi være på 947 sider?

Kan en krimi være på 947 sider?

Kan man holde interessen fangen?

Tager den tid at læse?

Er der mange navne og forviklinger at holde styr på?

Svarene på disse fire spørgsmål er alle ”ja”, hvis vi taler om Robert Galbraith’s (J.K.Rowling, forfatteren til Harry Potter.) ) nyeste roman, ”Ustyrligt blod”.

Den er på 947 sider. Kadencen i bogen er naturligvis langsommere end hvis den var på 200 sider, men interessen kan holdes fangen. Det tager tid at læse bogen. Jeg læser normalt 3-4 bøger om ugen, men var halvanden uge om denne. Og ja, der er mange navne og forviklinger at holde styr på. Her kunne en navneoversigt over hovedpersonerne have været nyttig – selvom man derved kunne risikere at få afsløret forviklingerne.

Det er femte roman om detektivparret Cormoran Strike og Robin  Ellacot (i virkeligheden noget lig Skønheden og Udyret!). Denne gang skal de forsøge at finde forklaringen på, at en kvindelig læge pludselig forsvandt for 40 år siden. Det er noget af et puslespil med mange brikker. Men ved siden af denne historie, følger vi den personlige udvikling mellem Robin og Cormoran. Det er måske det, der er den største udfordring ved romanens størrelse. Man kommer så tæt ind på personlighederne – så man næsten føler, man er i familie med dem. Og derfor er man helt trist, når romanen er slut. Forhåbentlig kommer der en fortsættelse.

Jo, "Ustyrligt Blod" har drama – men på den stille og afdæmpede måde, der også gjorde Conan Doyle og Agatha Christie til fantastiske forfattere. Bogen kræver indlevelse og medleven. Har man det, får man en rigtig god oplevelse.

 

Peter D


Robert Galbraith, ”Ustyrligt Blod”.  952 sider, Gyldendal, København 2020