KARAKTERMORD LYKKEDES IKKE

Det mest glædelige ved det nu afholdte folketingsvalg var, at "karaktermordet" på Mette Frederiksen ikke lykkedes. Der var i valgkampens løb personlige angreb på andre. Det er trist, at den ingrediens er kommet ind i dansk politik. Det er ikke godt for folkestyret.
MEN, kampagnen mod Mette Frederiksen var hel speciel. Den var langvarig (hele år). Øgenavne i bedste Trump stil, påstanden om "magtfuldkommenhed", sammenligning med Nordkoreas diktator - ja ingredienserne var mange.

HADEFULDT

Det værste er imidlertid den hadefuldhed, der blev udvist. En af mine bekendte skrev for et par dage siden "MF er den værste statsminister i Danmarks historie". Sådan et udsagn er blandt de milde. En lokal kandidat i Nordjylland brugte et slogan "sæt kryds ved den RIGTIGE Mette". Hvor meget politik er der lige i det? Og på valgaftenen udtalte en partileder: "At om et par timer slipper vi af med Mette Frederiksen". Når man taler med nogle, jeg ved stemme borgerligt, er der ild i øjnene, når MFs navn blev nævnt.
Der har været kampagner før. Poul Nyrup Rasmussen var udsat for det. Uffe Ellemann-Jensen var udsat for det. Helle Thorning-Schmidt var udsat for det. Tidligere borgmester Arne Boelt i Hjørring var udsat for det. I alle tilfælde urimeligt og useriøst. Så diskuter dog politik i stedet for "at gå efter manden".

ET EKSTRE GEAR

Alligevel har kampagnen mod Mette Frederiksen haft et ekstra gear. Hadet var /er større og påstandende mere bombastiske. Hvad sådan noget kan føre til, får vi at se om nogle dage. USA skal have midtvejsvalg. Det amerikanske demokrati er desværre blevet symbolet på den slags polarisering og had - ikke mindst efter Trump kom ind på scenen.
Med i historien hører naturligvis, at Mette F har været statsminister i en vanskelig tid: Corona, Ukraine krig, Inflation, energikrise - altsammen noget, der har udfordret. Det krævede handlekraft - og det viste hun. Det generer måske nogen - men det modsatte havde været værre.
Jeg er naturligvis rimelig tilfreds med valget. Jeg skrev og sagde før, at i mine øjne var Mette Frederiksen den mest kvalificerede kandidat - men at der var et enkelt område, hvor jeg er voldsomt uenig med hende. Jeg ville gerne have "Mette minus noget". Derfor stemte jeg på en kandidat, der pegede på Mette, men var uenig i hendes Rwanda-politik. Man kan sige, at jeg øjensynlig fik halvdelen af mit ønske opfyldt. Desværre er der også i det nye Folketing flertal for den tossede ide, at man kan få asyl i Danmark, men skal bo i Rwanda!!!

VÆLGERNE FALDT IKKE FOR DET

For folkestyrets skyld var det godt, det endte som det endte. Vælgerne sagde "nej" til karaktermord og hadekampagner. Heldigvis viste de, at politik er vigtigere end det.
Jeg mindes 70érne, hvor der var valg i 73, 75, 77, 79 og 81. Det gav uro og ustabilitet. Vi kan risikere, at den tid kommer tilbage. Man må håbe, at politik i den kommende tid bliver vigtigere end opbyggede fjendebilleder.

PD