Livets flødeskum

”Er kulturen pengene værd – kunne de ikke bruges bedre?” Sådan en udtalelse hører man af og til, når man sidder i et byråd.

Der er nu mange gode grunde til at prioritere kulturen højt, for den berører os alle - også i vor dagligdag. Tænk hvor mange mennesker, der får glæde gennem den.

Man glemmer ofte, at ”kulturtilbud” har mange samfundsmæssige følger.

Oplevelser

Kulturen giver ”oplevelser”. Det er ”livets flødeskum”. Jeg er speciel optaget af bøger. Man lærer om livet og læser om forhold, man næppe ville møde i det daglige liv. Dermed giver litteratur forståelse for andre mennesker og andre kulturer. Den giver også eftertanke – man tænker længere og dybere end i det dagligdags liv. Jagten på bogen er jo noget i sig selv: Gå ind i Danmarks ældste boghandel – Betty Mogensen i Hjørring. Snus rundt eller spørg efter råd. Så finder man ”bogen”, der lige fænger. På vejen hjem stiger forventningens glæde – og når man åbner den, ved man, at man har fået en ny ven og at en ny verden ligger for ens fødder.

Dette forventningsforløb findes også, når man kører fra Sindal til Hjørring for at se ”Romeo og Julie” i en moderne udgave. Det farverigt oplyste teaterhus lokker i aftenmørket og man går bestemt ikke skuffet hjem. Eller hvis man går til en sportskamp, valfarter til en ny kunstudstilling, til et spændende foredrag på VHM eller vælger et af de andre kulturtilbud. Der er store og mangeartede oplevelser.

For fællesskab mod ensomhed

Kulturtilbuddene giver ”fællesskab”. I en verden, der er mere og mere splittet, er kulturen det kit, der holder os sammen. Det er den røde tråd fra fortid til nutid – og skaber fundamentet for fremtiden. Det vi står sammen om. At sidde ved sportskampen og heppe eller gå til foredraget og diskutere indholdet, det bringer mennesker tættere på hinanden.

Kulturtilbud er én af de bedste mediciner mod ensomhed. Flere og flere mennesker føler sig udenfor fællesskabet og martres af ensomheden. Jeg var til en konference en dag, hvor en ekspert fortalte, at de mest ensomme er unge kvinder fra 17-21 år. Af og til føles forladtheden så slem, at de forsøger at tage livet af sig. De bliver måske ikke lukket ind i fællesskabet, fordi kravet til at være ”perfekt” er så stort. Eller de ældre, der er for ”besværlige” fordi de vil give erfaringer og historier videre – og hvem har tid til det i et samfund, hvor det er problematisk at en hjemmeside skifter side på 7 sekunder i stedet for på 4! Derfor bliver de efterladt på håbløshedens og ensomhedens perron. Men så bliver de reddet af en række kulturtilbud, der bringer dem ind i fællesskabet igen.

Også økonomi

Endelig har kulturtilbud også noget med økonomi at gøre. De sætter f.eks. Hjørring Komune på landkortet og frister mennesker, så de flytter hertil. Vi skal have flere borgere – både i den arbejdsdygtige alder, men også gerne mennesker, der vil tilbringe deres pensionist år ved Nordsøkysten i stedet for på den spanske solkyst. Naturen er vigtig, men den kan ikke stå alene. Der skal også kulturtilbud for at friste. Det samme gælder for turismen. Når man har ligget ved stranden en dag – eller det bliver storm og regn – så er det tillokkende, at der er mangeartede kulturtilbud. Jo, kulturpolitik handler også om økonomi, men på den gode måde.

Ikke kultur på regneark

Der har i årevis været en debat om ”fin” kultur overfor ”almen” kultur. Det er i mine øjne nonsens. Alle kulturarter har i sig en værdi – det er modtageren der afgør hvilken. Det er derfor det er godt, med mange valgmuligheder. For år tilbage mente en regering, man kunne sætte kultur på regneark. Derfor lavede man en kulturkanon, hvor man afgjorde, hvilke 10 ting indenfor hver kulturart, man skulle kende. (bl.a. for at være ”dansk”!). Jeg ville ikke bruge penge på den, for jeg synes at selve tanken er tosset. Men en dag faldt jeg over et eksemplar i en genbrugsforretning til 10 kr. ”Nå”, tænkte jeg, ”det kan jeg vel ofre!”. Det gjorde jeg så – og jeg fik en række store overraskelser: Kronborg, dette massive nationale symbol, havde ikke fundet nåde. Det havde Skagens malerne heller ikke. Der var mange andre særheder. Det afslører jo hulheden i hele tankegangen. Hvert enkelt menneske har en opfattelse af, hvad kultur og kulturarven er. Det kan man ikke sætte ind i et skema.

Mangfoldighed

Vi har mangfoldighed – og det er godt. Det er det, der gør Livet smukkere og mere spændende. Som eksempel vil jeg her til sidst opregne en række af de muligheder, Hjørring Kommune indeholder. Sig ikke, der ikke findes noget for dig!

Vendsyssel Kunstmuseum, Vendsyssel Historiske Museum, Willumsen samlingen på Herregården Odden, Kunstbygningen Vrå, Vendsyssel Teater, Hjørring Teater, Nordsøen Oceanarium, Kornets Hus, Hjørring Bibliotek, der er landskendt. En af Danmarks største Musikskoler, litteraturklubber, foredragsforeninger, sognegårde, Fortunas kvindefodboldhold, idrætsforeningerne, oplysningsforbundene, spejderbevægelsen, Sportscentret i Vrå, diverse kulturhuse, stor biograf, haller og svømmehaller, kor, musikgrupper - jeg kunne jo blive ved. Man har jo næsten ikke tid til det hele. Man behøver bestemt ikke bo i en storby for at have mange muligheder.

Peter Duetoft