MISTER DU DRØMMEN - MISTER DU DIN SJÆL

”Hold nu helt pause”. Det var titlen på et DR-program om arbejdslivet i Danmark. (DR, 25.marts). Pointen i udsendelsen var, at små pauser i arbejdsdagen er vigtige, både fordi de øger effektiviteten og fordi de forebygger stress.

Nu er det  ikke kun i arbejdslivet mekanismen er vigtig. Det moderne samfund sætter os alle under pres i mange sammenhænge. Vi ”skal være på” hele tiden. Vi måles og vejes. Dagligdagen kan måske være vanskelig at få til at hænge sammen, når man skal passe sit arbejde, hente børn, købe ind, nå til fitness og da også være lidt sammen med dem, man holder af. Samtidig bliver vi jaget af mobiltelefoner, sms’er og mails. Ja, en gang imellem forventer omverdenen næsten at få svar inden mailen kommer? Jo, det moderne samfund kræver stærke nerver.

Skal vi overleve dette mentalt, er pauser nødvendige – både i arbejdstiden og udenfor arbejdspladsen. Ikke pauser i den forstand at vi bare sidder og ikke laver noget. En pause kan også være at nyde naturen, læse en god bog eller tale med nogen, man holder af.

ILDSJÆLENE HJÆLPER

I den seneste tid har jeg oplevet to eksempler på, hvordan ildsjæle hjælper andre med at holde ”mentale pauser”.

Jeg blev inviteret til at ”sige ord” i ”tirsdagsklubben” i Storvorde. Klubben har senere på året 30-års jubilæum. Man mødes hver uge og det gennemsnitlige deltagerantal ligger omkring de 40. Her synger man, hører på foredrag, spiller spil og har mange andre aktiviteter. Det er ildsjæle der driver værket. Der en dejlig stemning når man besøger klubben (jeg har talt der 2 gange). En sådan indsats har flere formål: Den skaber sammenhold i den mindre by. Den modvirker ensomhed og isolation. Endelig giver den de nødvendige mentale pauser. Man hører om nye ting og emner. Man får trænet lattermusklerne. Og spillefuglene får afløb. I virkeligheden er denne type aktiviteter (der sikkert findes i mange dele af samfundet) et af svarene på det moderne samfunds udfordringer. Derfor er det også besynderligt, at Aalborg Kommune har fjernet et tilskud på nogle få tusinde kroner, der gjorde livet lidt lettere for ildsjælene.

Skærtorsdag åbnede jeg påskeudstillingen på Dronninglund Kunstcenter. Et fantastisk sted, hvor over 100 frivillige er med til at sikre, at der er stort aktivitetsniveau. At se på kunst er jo en anden måde at ”tage pause” på. Værkerne sætter tanker i gang. Man får lov at drømme og sætte sit liv i relief. Eller man kan jo bare nøjes med at nyde. Ikke to mennesker ser et kunstværk ens. Det er en egen oplevelse. Men bagefter kan man dele den med andre, eller man kan lagre den til senere brug.

VACCINE MOD MISTRIVSEL OG ENSOMHED

Dette er bare to eksempler ud af mange. Selv er jeg meget optaget af bogens verden, der jo også giver drømme og pauser. Det vigtige er imidlertid, at vi husker hinanden på de mange muligheder, der findes omkring os. Vi hører altid om mistrivsel og ensomhed. Begge dele er da også store udfordringen i det moderne samfund. Vi skal imidlertid aldrig glemme, at en del af vaccinen mod begge dele findes i vores omgivelser. Vi skal bare inspirere hinanden til at opdage den – og så sige tak til alle dem, der gør det muligt.

Og husk nu at tage pauserne.. Sluk mobilen og computeren. Lad tankerne flyve og koncentrer dig om dem, du holder af.

Peter D