USA VALG PÅVIRKER OGSÅ OS

“Åh nej, ikke igen - kan han ikke skrive om andet?” “Hvorfor er det så vigtigt, det er jo så langt væk!” “Vi gider altså ikke høre mere om det!”

Sådan tænker nogle af jer nok, kære læsere, når I opdager at denne klumme handler om USA. Men glæd jer, det er min sidste  inden det amerikanske valg 5.november.

Der er imidlertid gode grunde til at beskæftige sig med valget, både praktiske og principielle.

 LUKKET USA

Hvis USA lukker sig inde efter valget, kan det få stor betydning for os. Sikkerhedspolitisk vil Europa blive ladt alene for første gang siden 1941. Høje toldsatser i USA vil hæmme eksporten. Hvis man tvinger amerikanske virksomheder til at flytte produktion hjem eller tage underproduktioner hjem, vil det koste danske arbejdspladser. Et stop for den føderale klimaindsats i USA vil forsinke eller skade indsatsen for at stoppe ødelæggelserne Jorden rundt. En lukket amerikansk økonomi og voldsom stigende gæld, vil ryste det globale økonomiske system - og handelskrige har aldrig bragt noget godt med sig - tværtimod!

Alle disse ting kan ændre danskernes hverdag i større eller mindre grad. Men det er kun de praktiske aktuelle følger. På det principielle områder kan “et forkert valg” få langtrækkende følger for vores samfundssystem og folkestyre.

 HVAD ER EN POLITIKER?

Modstandere af Kamala Harris kritiserer hende for at være overfladisk og uden praktisk politik. Men her er vi dybt inde i demokratiets natur. De største politiske katastrofer er sket, når politikere gør sig til eksperter. Jeg husker endnu debatten i Danmark om ubåde i 80’erne. En forsvarsordfører havde læst en bog, der konkluderede, at ubåde ikke virkede i Østersøen. Han fik et flertal i Folketinget til at tro på det. Samtidig drønede sovjetiske ubåde ind og ud ad den svenske skærgård.

En politiker er ikke tekniker, men en person, der viser mål, retning og holdninger. Derefter må folk med praktisk viden anvise de mulige løsninger. Harris er ikke overfladisk, hun er som en politiker bør være. De folkevalgte må ikke ende i det totale teknokrati, det ville ødelægge vores demokratiske system.

VÆLG ORDENTLIGHEDEN

Den anden fare er, hvis metoder og tonen i den amerikanske valgkamp spreder sig til andre demokratier: (hvilket vi ser den gøre flere steder i Europa) Drømmen om “den stærke mand”, tilsvining af befolkningsgrupper og modstandere, trusler om at forfølge politiske modstandere - selv med militærets hjælp. Åbenlyse løgne og konspirations teorier. Misbruget af bl.a kunstig intelligens. I dag kan man fremstille sandhed som løgn og løgn som sandhed. Og når man som kandidat vælger at spille på splittelse, frygt, fordomme og mørke tanker, giver det uanede muligheder for at ødelægge et ellers nogenlunde stabilt samfund. Dyb polarisering er ødelæggende for et hvert frit og demokratisk samfund. De autoritære samfund har jo ikke det problem, de kan  bare fjerne de mennesker, der tænker anderledes.

SORT - HVIDT

Politik er sjældent enten/eller eller sort/hvid - men det er det kommende amerikanske valg. Man kan vælge frygtens og det autoritæres vej - eller man kan vælge den optimistiske fællesskabsorienterede vej. Meningsmålingerne er meget tætte. Det er skræmmende, at op mod halvdelen af vælgerne i det, der var den frie demokratiske verdens ledende nation, kan falde for mekanismer, der hører et andet samfundssystem til. Risikoen for at det sker, er ganske stor.

PD